Kroos, algen en wieren zijn een mogelijk belangrijke schakel in de productie van duurzame grondstoffen en eiwitten als essentiële voedselcomponent.
De vraag naar eiwitten stijgt enorm ten gevolge van bevolkingsgroei en economische ontwikkeling. Omdat de productie van vlees beduidend schadelijker voor het klimaat is dan die van planten, wordt gezocht naar plantaardige eiwitten die in voedsel en in technische toepassingen de dierlijke eiwitten kunnen vervangen. De meest gangbare vervanger soja-eiwit heeft nadelen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Eendenkroos biedt een goed alternatief.
Eendenkroos kan eenvoudig geteeld worden; kan tot 50% eiwit bevatten; groeit wel in Nederland (i.t.t. soja); bevat hoogwaardig eiwit en levert per hectare tot bijna 10 keer meer eiwit op dan soja. Ook de nevenproducten uit het kroos zijn interessant: cellulose (vezels) als bron voor het industriële verdikkingsmiddel Carboxymethylcellulose, pigmenten als chlorofyl, caroteen en xanthofyl.