Technologie: Bio-olie

Bio-olie is een verzamelnaam voor vloeibare brandstoffen die zijn gemaakt uit biomassa: een plantaardige of dierlijke grondstof. Het is tegen allerlei prijzen beschikbaar en de markt daarvoor ontwikkelt zich snel.

Verschillende vormen van biomassa lenen zich voor de productie van bio-olie. Grondstoffen voor de bio-olie komen uit de landbouw of de natuur. Bio-olie wordt uit biomassa gewonnen met verschillende technieken, afhankelijk van de aard van de biomassa.

Bio-olie kan zowel in een speciale WKK als in een aangepast transportmiddel worden gebruikt. Aanpassing van een (viercylinder) dieselmotor is noodzakelijk omdat bio-olie een hogere viscositeit/stroperigheid heeft als (bio)diesel. De bio-olie zal bovendien moeten worden voorverwarmd om winterproblemen te voorkomen. – Contact

Projecten

Kelstein

Adviseur Rob Korten is betrokken geweest bij een proefproject van melkveebedrijf Kelstein en technologieleverancier AF&F met olie uit algen. – Lees meer

Biodiesel en wodka

Onze adviseurs hebben een studie uitgevoerd voor een project waarbij bio-olie (en uiteindelijk biodiesel) uit koolzaad zou moeten worden geproduceerd bij een wodka-fabriek in Rusland. De reststromen van de beide processen zijn geschikt voor de productie van veevoer.