Technologie: Zonnewarmte

Een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor proceswarmte, het verwarmen van ruimtes of (tap)water. Het principe van een zonnecollector is eenvoudig: wanneer een metalen voorwerp een tijd in de zon ligt, wordt het warm. Zonnecollectoren maken gebruik van datzelfde principe. Een zonnecollector is over het algemeen een metalen voorwerp waar een medium doorheen stroomt om zo de gewonnen warmte af te voeren. Er zijn veel verschillende typen zonnecollectoren. Van deze typen worden vooral de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuizen met reflector gebruikt voor decentrale opwekking.

Opbrengst

Over het algemeen kan worden gesteld dat een op de situatie afgestemde zonnecollector door middel van zonnewarmte ca. 35% van de benodigde warmte kan worden geproduceerd. De rest zal met een CV-ketel moeten worden bijverwarmd. Een systeem afgestemd op het gebruik van 50.000 m3 aardgas zou dus het gebruik van ca. 17.500 m3 aardgas besparen.

Financiering

Zonnecollectoren hebben een lange levensduur en vergen een grote investering. Een weloverwogen besluit in de keuze van het leverende- en installerende bedrijf met vertrouwen in de duurzaamheid van de materialen is erg belangrijk! Dat is wat een investering economisch rendabel maakt. Gezien de kosten investeer je niet zomaar. Het spreekt voor zich dat er slim gebruik gemaakt moet worden van de subsidies en fiscale mogelijkheden. Door hier optimaal gebruik van te maken kan de aanschafprijs en dus de terugverdientijd aantrekkelijker worden. Graag voorzien wij u van deskundig financieel advies.

Subsidie of niet?

Een nadeel van zonne-energie is dat het hoge investeringskosten met zich mee brengt. Echter, gezien de huidige prijzen en daarbij een aantal stimulerings-maatregelen die nu in werking zijn getreden, lijkt het nu het moment om te investeren in zonne-energie. Wat ook meespeelt, is dat naar ieders verwachting de energieprijzen zullen stijgen. Als u zonnesystemen op uw dak hebt, is de energieprijs voor aardgas voor u een minder grote kopzorg geworden. – Lees verder