Technologie: Zonnestroom

Zonnepanelen bestaan uit zon-photovoltaïsche cellen (zon-PV) en zetten invallend zonlicht om in elektrische energie. Het is een zichtbare techniek en ideaal om een vooruitstrevend, hightech, groen imago te tonen. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Omvormers zorgen voor de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Opbrengst

Zonnepanelen leveren een gemiddelde jaarproductie van ongeveer 850 kWh/kWp elektriciteit per jaar voor kristallijn panelen en 900 kWh/kWp voor dunne film (bij een schaduwvrij schuin dak op het zuiden). Ook Milieu Centraal spreekt van een gemiddelde van ca. 850 kWh/kWp. De verwachte levensduur van de panelen is 20 tot 30 jaar, van omvormers 15 jaar.

Financiering

Zonnepanelen hebben een lange levensduur en vergen een grote investering. Een weloverwogen besluit in de keuze van het leverende- en installerende bedrijf met vertrouwen in de duurzaamheid van de materialen is erg belangrijk! Dat is wat een investering economisch rendabel maakt. Gezien de kosten investeer je niet zomaar. Het spreekt voor zich dat er slim gebruik gemaakt moet worden van de subsidies en fiscale mogelijkheden. Door hier optimaal gebruik van te maken kan de aanschafprijs en dus de terugverdientijd aantrekkelijker worden. Graag voorzien wij u van deskundig financieel advies.

Subsidie of niet?

Een nadeel van zon-PV is dat het hoge investeringskosten met zich mee brengt. Echter, gezien de huidige zonnepanelen- en omvormerprijzen en daarbij een aantal stimulerings-maatregelen die nu in werking zijn getreden, lijkt het nu het moment om te investeren in zonne-energie. Wat ook meespeelt, is dat naar ieders verwachting de energieprijzen zullen stijgen. Als u zonnepanelen op uw dak hebt en genoeg energie levert voor uw eigen behoefte, is de energieprijs voor elektriciteit voor u geen kopzorg meer.- Lees verder